“Ridica-ma la cer”. Ce fel de prajitura poate avea un asemenea nume? Si cum ai putea sa-i rezisti? Traditionala prajitura italieneasca Tiramisù a invadat restaurantele, cofetariile si cafenelele din intreaga lume, pentru a oferi oricarui degustator aroma sa inconfundabila, favorita italienilor din categoria “dolci ai cucchiaio” (prajituri de mancat cu lingura – budinci, mousse, panacotta, etc.).
Exista mai multe legende legate de originea sa, una dintre ele situandu-i aparitia la Siena, Toscana, la sfarsitul secolului XVII, cu ocazia unei vizite a Granducelui de Toscana, Cosimo al III-lea de Medici. Prajitura ar fi fost preparata pentru a-l impresiona pe ducele pofticios si pretentios si initial s-ar fi numit, in cinstea acestuia, “zuppa del duca” (supa ducelui). O alta legenda localizeaza aparitia prajiturii in provincia Treviso, poveste care spune ca ar fi fost oferita clientilor unei case de toleranta inainte de a urca in camerele domnisoarelor, pentru a-i energiza si stimula. Prajitura a devenit apoi celebra pentru proprietatile sale afrodiziace.
Indiferent cum s-a nascut si pentru ce a fost folosita initial, Tiramisù are in zilele noastre o singura ratiune de a fi: aceea de a ne produce o imensa placere degustand-o. Departe de a fi ramas o delicatesa, Tiramisù poate fi preparata chiar la tine acasa!
Ai nevoie de:
- 200 g piscoturi
- 500 g branza mascarpone (se gaseste de la Exquisa sau Galbani)
- 80 g zahar
- 5 oua, din care ai nevoie de 5 galbenusuri si 3 albusuri
- 1 esenta de vanilie
- 1 cana cafea espresso tare, neindulcita
- 3 linguri rom
- 1 lingura cacao, pentru ornat
Adu ouale la temperatura camerei. Prepara cafeaua si las-o la racit, apoi adauga romul.
Amesteca galbenusurile cu zaharul pana cand se dizolva (ideal este sa amesteci cu o lingura de lemn, dar daca nu ai rabdare, poti folosi mixerul). Adauga branza mascarpone si amesteca bine, pana se omogenizeaza continutul, apoi adauga esenta de vanilie si amesteca din nou.
Separat, bate albusurile spuma tare si adauga-le treptat peste amestecul de deasupra, in 3 transe. Amesteca incet pana se obtine un continut omogen.
Cel mai bine este sa folosesti o tava dreptunghiulara pentru prajitura, intrucat trebuie sa formezi un strat din piscoturi iar acestea se “aseaza” cel mai bine intr-o tava dreptunghiulara. Daca nu ai decat tavi rotunde, va trebui sa tai piscoturi in asa fel incat sa acoperi intreaga suprafata. Iei piscoturile, le treci prin cafeaua cu rom, fara sa le lasi sa se inmoaie (ele trag imediat lichidul), apoi le asezi unul langa celalalt in tava, formand un strat uniform. Peste acest strat torni mai putin de jumatate din continutul cremei, apoi inmoi inca o serie de piscoturi si le asezi peste crema, formand inca un strat, iar deasupra lor torni restul de crema. Nivelezi cu o lingura sau o paleta si pudrezi cu cacao.
Lasi la frigider peste noapte si servesti a doua zi cu un frappe rece, delicios
Delizioso!