Istoricul dietei
Cartea, aparuta prima data in 1998, este semnata de catre Artemis P.Simpoulos si Jo Robinson.
Inca de la inceput s-a remarcat ca o dieta ce promoveaza consumul de grasimi sanatoase, in portii moderate, care sa alcatuiasca 30-35% din totalul caloriilor permise. De asemenea, dieta are la baza multe dintre specialitatile mediteraneene. De aceea, nu ar trebui sa te surprinda faptul ca dieta s-a remarcat ca un program de prevenire a obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare. Inamicii acestor boli fiind chiar acizii esentiali omega 3 si 6, promovati in cadrul dietei.
Regulile dietei
Programul promoveaza nu numai o viata echilibrata, lipsita de griji, dar si reguli care pot fi respectate mult timp de acum inainte. Astfel, grasimile nocive, respectiv grasimile trans, obtinute de pe urma hidrogenarii uleiurilor (grasimi care se intalnesc in produsele de patiserie, in margarina, in multe prajituri din comert) si grasimile saturate (grasimi care se gasesc in carnea grasa, de porc, de vita, in lactatele integrale, nedregresate, in produsele animaliere, unt, smantana, untura de porc etc) trebuie omise din alimentatie. Acestea sunt reponsabile pentru aparitia bolilor cardiovasculare, factorul numarul 1 de deces in lume. Riscul de imbolnavire scade odata cu excluderea acestor alimente din meniu.
Trebuie constientizat rolul grasimilor sanatoase, polinesaturate si mononesaturate. Acestea nu numai ca absorb depozitele de grasimi din organism, dar sunt esentiale in procesul de crestere al micutilor si imbunatatesc sistemul circulator.
Astfel, trebuie consumate cel putin sapte portii de fructe si legume pe zi, ideal nuanta acestora sa difere (cu cat sunt diversificate, cu atat aduc mai multi nutrienti organismului). Portia de grasimi bune sa reprezinta 30-35% din numarul de calorii necesar, care se stalibeste in urma unor calcule, raportat la varsta, inaltime, greutate, sex si activitate fizica.
- Proteinele in dieta trebuie sa fie de origine vegetala, de exemplu: soia, naut, fasole, migdale, nuci etc.
- Pentru a creste aportul de omega 3 trebuie consumate: plante cu frunze verzi, peste gras, ulei de rapita, ulei de in, seminte de in, fructe de mare, peste gras, ulei de masline etc.
- Omega 6 se gaseste in: seminte de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui, sofran, bumbac, porumb etc.
- Uleiuri exotice, care te imbata cu parfumul nucii de cocos ori al palmierului, nu trebuie incluse in dieta. Acestea doua sunt surse de grasimi nesanatoase, saturate.
- Pentru a creste gradul de implicare, de motivare se acorda alimente-recompensa. Iata cateva dintre ele: gustari de 100 de calorii (care sa includa o cana umpluta cu fructe proaspete, caise in acest caz, un pahar cu lapte degresat si ciocolata), 120 grame de carne de crab, 12 masline mari sau un baton cu fructe congelate.
Dieta nu este greu de respectat. Se pot crea meniuri delicioase, avand la baza surse de grasimi sanatoase, in fiecare zi, folosindu-se doar un strop de inventivitate.