Apreciate pentru gustul si prospetimea lor, afinele rosii au pastrat dintotdeauna multe secrete. Nu sunt doar mici desfatari culinare, ele inmagazineaza si multi antioxidanti.
Previn cancerul
Ca toate fructele de padure, merisoarele abunda in minerale, vitamine si antioxidanti. Acestia din urma sunt responsabili pentru protectia anticancer. De asemenea, sunt bogate in polifenoli, la acestia adaugandu-se si fitochimicale. Ultimele substante sunt dovezile pentru care merisorul a constituit subiectul multor teste, teste care au dovedit ca prezinta multe beneficii pentru sanatate.
Pe langa antioxidati, afinele rosii sunt bogate in vitamina C, mangan si apa (contin 85% apa). Pot fi considerate o mica oaza in zilele insorite, aducand nu numai racoare si hidratand organismul, dar venind si cu multe vitamine si minerale.
Prezinta proprietati antibacteriene, tocmai aceste proprietati le recomand spre consum, intrucat previn infectiile urinare. Acestea fiind recomandate in tratarea candidei, dar si infectiei cu Helicobacter pylori (raspunzatoare pentru ulcer si cancer). Astfel, consumand suc de cranberries timp de luni de zile, bacteria este distrusa, pericolul de boala disparand.
Acestea previn cariile si placa bacteriana, oferind un zambet stralucitor
Previn bolile de inima prin capacitatea acestor mici fructe de padure de a subtia sangele de grasimi, de a micsora nivelul de colesterol rau (LDL), crescand nivelul de colesterol bun (HDL). Astfel, scade riscul de ateroscleroza, boala care incepe prin depunerea de grasimi pe peretii arterelor, vasele de sange care pleaca de la inima. In plus, afinele rosii amelioreaza simptomele de ateroscleroza la persoanele care sufera deja de aceasta boala. Toate se datoreaza substantelor din merisor care imbunatatesc vasele de sange la persoanele cu ateroscleroza. Cu alte cuvinte, band zilnic suc de merisoare scade nivelul de colesterol rau, crescand in schimb cel bun.
Totusi, lista beneficiilor oferite de aceste micute fructe nu se incheie aici. Afinele rosii au functie diuretica si laxativa. Iar extractele inlesnesc multiplicarea celulelor canceroase, responsabile pentru cancerul la san. Dar, mai trebuie studiat acest aspect in amanunt.
Sucul baut zilnic aduce multe beneficii
Pentru a nu exista efectele adverse, este bine sa se administreze doar o pastila cu extract de afine rosii (de 400 de mg) de doua ori pe zi.
O halba (circa 500 ml) cu suc este recomandata spre consumul de-a lungul zilei.
Tinctura din afine rosii este bine sa fie si ea administrata cu multa grja. Se va consuma doar o lingurita de-a lungul zilei.
Se pastreaza timp indelungat in frigider
Se pastreaza intr-un recipient curat, in frigider, timp de cateva saptamani pana la cateva luni. Iar in congelator rezista si un an intreg. Trebuie evitate totusi merisoarele usor maronii, care prezinta pete, o nuanta nenaturala.
Deliciul multor preparate pe baza de carne
Gustul lor usor acrisor se potriveste cu proteinele, pui si carnea de porc.
Sosul de merisoare poate fi consumat impreuna cu branza (Cottage, Riccota) sau cu iaurt, constituind astfel o gustare sau un mic dejun sanatos. De asemenea, se pot presara cateva seminte de in. Afinele rosii sunt bune si in combinatie de nuci cu branzeturi. In plus, merisorul se potriveste cu mirodeniile usor picante (hrean, chilli), constituind un sos de te lingi pe degete.
Merisoarele, uscate, fara zahar, pot fi adaugate in salate. De asemenea, pot fi adaugate in briose sau retete de paine, lista mancarurilor fiind mare.